събота, 29 октомври 2011 г.

Ревматизъм

Какво е ревматизъм:

 Ревматизма е широко разпространено заболяване описано още от древността от Хипократ. Той представлява инфекциозно-алергично възпалително заболяване, кето засяга съединителната тъкан на сърцето, ставите, или централната нервна система. Средната продължителност на ревматичния пристъп е между 3 и 6 месеца, много рядко повече. След първия ревматичен пристъп при повече от половината болни се развива сърдечен клапен порок.

  Какви са симптомите на ревматизъм? Първият симптом характерен за заболяването е болката в ставите, която нараства при допир и дори и при най-малките движения. Засегнатия участък се подува и отича. Най-важните признаци на ревматичния пристъп са: покачване на температурата над 38 градуса С; интоксикация на организма; появява се полиартрит; кардит; хореа минор; или кожен ревматизъм. Повишената температура се нормализира след 3-4 седмици, а понякога и по - рано. Болните често и обилно се изпотяват. Ревматичният полиартрит представлява увреждане на ставите. Големите стави /коленни, лакътни, глезенни, гривнени/ се подуват, стават болезнени в движение и покой, кожата върху тях се зачервява. Обикновено ставното възпаление е добре изразено около седмица, след което затихва. Отокът, болката изчезват, движенията в ставите се възстановяват. Понякога ревматичният пристъп засяга междупрешленните дискове и ставите на пръстите на ръцете. При развитието на сърдечен клапен порок, болните най-често се оплакват от лесна умора, обща отпадналост, сърцебиене, учестена сърдечна дейност в покой и в легнало положение, стягане в сърдечната област.

 Какви са причините за заболяването?
Ревматичната болест е последица от инфекция, причинена от стрептококи. Съществуват данни, че в някои случаи ревматизмът се предизвиква от вируси (вирусна инфекция). Като общи предразполагащи фактори се сочат простуда, влага, студ, недохранване.

 Каква е прогнозата?
Прогнозата на първия ревматичен пристъп е добра при ранно лечение. Прогнозата на ревматичния кардит е неблагоприятна, тъй като постепенно се оформя траен ревматичен сърдечен клапен порок. Прогнозата на хореа минор е добра при ранно лечение. При трайна мозъчна симптоматика прогнозата е сериозна и неблагоприятна.
 Как можем да се предпазим? 
Трябва да се избягва честото боледуване от тонзилити, отит, синуит, фарингит, гранулом, както и избягване на влага, простуда. Укрепване на имунната система чрез закаляване, билки (сироп от черен бъз), фитопродукти, прополис, хомеопатични лекарства и закалителни процедури, санаториално-климатично лечение. Препоръчва се на страдащите от ревматизъм да спазват няколко основни правила. Най-важното е да се пазят от вятър, течение и влага.Правилното хранене може да облекчи заболяването.Трябва да се избягват месото, колбасите, сиренето и яйцата.Да консумират растителна храна, риба и от плодовете - нар. Те заедно с отварата от коприва са основното оръжие срещу ревматизма. Рибата - особено херинга, сьомга и скумрия да се яде два- три пъти седмично.Да се пие много топъл чай, отвара от коприва, от листа на бреза и глухарче. Да се приема витамин Е по 800-1000 единици на ден. Нарът е полезен за "съживяване" на кръвта и е богат на желязо. Важни са боровинките и къпините. Да се намали и солта! От мазнините ползвайте само зехтин. Можете да правите кални процедури с Торфозол: вижте как

0 коментара:

Публикуване на коментар